Vodní nádrž na řece Moravici u obce Kružberk byla vybudována v l. 1948–55. Nejstarší přehrada v povodí Odry, v oblasti Nízkého Jeseníku. Účelem přehrady je zásobování kraje a Ostravska pitnou vodou.
celkový pohled na těleso hráze
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Přehrada Kružberk, nacházející se asi 4 km severně od města Budišov nad Budišovkou, byla vybudována na toku řeky Moravice v letech 1948 až 1955 jako první přehradní nádrž v povodí řeky Odry. Původní smysl výstavby přehrady byl míněn hlavně pro energetické využití dravého toku Moravice, později byl Kružberk využíván i jako zdroj vody pro náročný ostravský průmysl a v neposlední řadě měla přehrada sloužit jako zdroj pitné vody pro celé Ostravsko. Tomuto účelu, spolu s ochranou před povodněmi, slouží dodnes Okolí přehrady je chráněno přísným hygienickým pásmem. Není dovoleno se přibližovat k vodní hladině a tak jediným místem odkud je možno dobře si ...

historie

První snahy o výstavbu přehrady na toku řeky Moravice sahají do let 1902 až 1903. Opravdové kroky k započetí stavby byly ale realizovány až v letech 1909–11, kdy byla ustanovena skupina odborníků. Výstavbu samou však zhatila 1. světová válka a poté opět 2. světová válka. Až v letech 1948 až 49 byla zahájena výstavba budoucích přístupových komunikací k přehradě a úprava skal v údolí Moravice. V roce 1952 se započalo s betonáží tělesa hráze, která

Jan P. Štěpánek podle Povodí Odry, a.s., 19.4. 2008

popis

Plocha přehradní nádrže v Kružberku je 305 ha. Betonová hráz má délku v koruně 280 m a šířku 9,5 m. Maximální výška hráze je 34,5 m. Voda z přehrady protéká 7 kilometrů dlouhou štolou vybudovanou ve skále do úpravny vody v obci Podhradí, kde je dále upravována pro vodohospodářské potřeby.

technická památka
     Opava  (OP)