zámek Dalovice

starý zámek
Renesanční tvrz postavená v průběhu 16. stol. severně od budov poplužního dvora, dnes nazývaná Starý zámek. V roce 1899 vyhořela a ze starší stavby byly při opravě ponechány jen hlavní obvodové zdi.
Graficke pismenko Starý zámek se nachází v Dalovicích na křižovatce Hlavní ulice s ulicí Příční a Botanickou při severním okraji dnešního parku. Můžete u něj zaparkovat a postupně si prohlédnout bývala panská sídla v Dalovicích.

historie

Za Albrechta Hýzrla z Chodova byla roku 1503 stará gotická tvrz oblehnuta a dobyta Šliky. V průběhu 16. stol. byla stará tvrz nahrazena novou, dnes Starým zámkem. Potomci Albrechta Hýzrla z Chodova vlastnili Dalovice až do 20. let 16. stol. Po Hýzrlech drželi Dalovice Hazlauerové z Hazlova a po nich patřily počátkem 17. stol. Fictumům a ve dvacátých 17. stol. městu Karlovy Vary. Renesanční tvrz dnes nazývaná Starý zámek vznikla v průběhu 16.

L.P. (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl, [A-J], Argo, 1997), 17.4. 2007