šance na Obidové

Krásná pod Lysou horou
Zaniklá renesančně - barokní pevnůstka, tzv. šance, na jazykovitém výběžku hory Obidová, písemně zmiňovaná na konci 17. století.
Pohled od severu na vrcholek výběžku
v pozadí se zvedá samotný vrchol hory Obidová
Graficke pismenko Zajímavou z historického hlediska, ale již nepoměrně méně z turistického hlediska je lokalita šancí, renesančně - barokní pevnůstky na obranu hranic či obchodních stezek, zvaných „Obidová“ či „ Na Obidové“ na vrcholu hory Obidová (832 m) v jižní části beskydské obce Krásná.. Lokalita literaturou zmiňovaných šancí „Obidová“ se nachází nikoliv na stejnojmenném vrcholu, nýbrž na nenápadném vrcholku jeho úzkého jazykovitého výběžku, který vybíhá od jmenované hory směrem na sever, k osadě Zlatník. Z šancí se však do dnešní doby prakticky nic nedochovalo. Žádné terénní náznaky, zdi. Kromě strategicky výhodného místa odkud je dobře vidět do celého údolí říčky Mohelnice ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 16.6. 2006

pevnost, bunkr