Dvoukřídlý zámek s věží, kaplí a anglickým parkem, vzniklý přestavbou starší tvrze Vrábských z Vrábí z přelomu 16. a 17. století. Poté patřil Nosticům a až do r. 1948 Lobkovicům, kteří jej přestavěli. Soukromý majetek, nepřístupno.
Zámek od severovýchodu
Graficke pismenko První zmínky o Drahenicích se v písemných pramenech objevují již v první polovině 13. století, kdy byly majetkem kláštera sv. Jiří v Praze. Ve 14. století zde vznikl zemanský statek, jehož držitelem byl r. 1365 Jan Brus z Kovářova a poté na konci století Šicové z Drahenic. Někdy kolem roku 1536 koupil ves s dvorem Kerunk Vrábský z Vrabí, jehož synovec Vilém nechal někdy na počátku 17. století postavit novou tvrz. Ta je písemně doložena poprvé r. 1638, kdy duchovní úřad udělil Vilémovu synu Adamu Hynkovi Vrábskému povolení ke zřízení kaple při tvrzi. Na konci 17. století patřil statek Valdštejnům a v 18. století následně Nosticům, kteří ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 4.8. 2006