Kostel doložen poprvé jako farní 1384. Mohutná renesanční věž z roku 1595, kostel obnoven 1597, přestavěn snad 1746 a v 19. století. Na bývalém kostele barokní márnice z I. poloviny 18. století.
Graficke pismenko Do Slatiny lze dojet po silnicích III. třídy z Libochovic, Chotěšova (ze silnice II/247) a od Třebenic (ze silnice II/237). Všechny se sbíhají na rozsáhlé okrouhlicové návsi u kostela. Zde lze parkovat, je tu i autobusová zastávka (provoz jen v pracovních dnech). Železniční zastávka Slatina pod Hazmburkem na trati Lovosice - Louny se nachází asi 1,5 km východně od obce, v bahnitějších obdobích roku je k ní cesta poněkud kluzká (chodník není ani s pomocí EU dosud dobudován).
Kostel je přístupný pouze při občasných bohoslužbách. Ty se konají čtyřikrát ročně, o termínu se informujte na uvedeném kontaktu.

Kostel svatého Jana Nepomuckého ve Slatině
    Slatina je poprvé doložena roku 1057 v majetku litoměřické kapituly. Farní kostel se připomíná roku 1384 (podle stylového rozboru zachovaných článků vznikl po polovině 14. století), vzhledem ke stáří a významu obce ho pravděpodobně předcházel starší objekt. Z gotického období se zachovaly obvodní stěny (zejména presbytáře) a vítězný oblouk. Po přestavbách provedených roku 1597, v první polovině 18. století (snad 1746, tehdy rovněž změněno

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitiských válek, Unicornis 2001, 12.12. 2009

Litoměřice  (LT)
    Slatina