Hrady.cz
Ladislav Velen ze Žerotína původní tvrz přestavěl v roce 1606 na renesanční zámek. V roce 1798 zámek poškodil požár. Až v roce 1972 byla provedena jeho rekonstrukce.
Zámek z jižní strany
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Obec a zámek Tatenice se nacházejí 10 km jihovýchodně od Lanškrouna. Dostupné jsou z vlakové zastávky Tatenice na trati Česká Třebová – Přerov nebo autobusem z Lanškrouna či z Moravské Třebové.
Zámek se nachází uprostřed vsi nedaleko kostela. Dnes prostory zámku slouží obecnímu úřadu (kanceláře, obřadní síň,knihovna), ke kulturním akcím je často využíván společenský sál, navštívit zde také můžete jeden z tatenických hostinců.
Nedaleko zámku stojí památkový kostel sv. Jana Křtitele, který byl postaven v letech 1716-1723. Kostel je postaven v barokním slohu. Na západní straně přiléhá těsně ke kostelu věž vysoká 50 m. Za zmínku stojí tak zvaná Kalvárie, krásná kazatelna se stříškou, křtitelnice a obrazy křížové cesty. Všechny tyto věci jsou vysoké umělecké hodnoty.
3.11. 2005

historie

Brzy po vzniku Tatenice zde byla založena tvrz. Ta se výslovně připomíná od roku 1287, kdy Tatenice patřila pánům ze Šternberka, kteří v té době vlastnili zábřežské panství. Šternberkům náležela tvrz až do roku 1418. Z této původní tvrze snad pocházejí sklepy pod dnešním východním křídlem zámku a část obvodových zdí tohoto křídla. V následujících letech se zde vystřídala řada majitelů. V roce 1600 koupil Tatenici s tvrzí majitel