Boží muka stojící na výjezdu z Tišnova jsou architektonicky mimořádně zajímavá. Pozdně renesanční práce. Hladký sloup na kruhové podnoži. Na ní umístěna hranolová kaplička. Ve výklenku obraz Krista. V těsné blízkosti Božích muk stojí dřevěný kříž se sochou ukřižovaného Ježíše Krista.
Boží muka a kříž s ukřižovaným Ježíšem na okraji Tišnova
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Boží muka a kříž s ukřižovaným Ježíšem najdeme v Černohorské ulici na kraji obce po levé straně při příjezdu po silnici č. 377 od Černé Hory a Železné.

popis

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Boží muka jsou architektonicky mimořádně zajímavá. Jedná se o pozdně renesanční práci. Stojí na okraji současné zástavby, na křižovatce cest a jsou hodnotným dokladem podoby raně novověké kulturní krajiny. Na kruhové podnoži stojí hladký sloup s prstencem, který nese na kruhovém podstavci s vyloženými konsolami čtvercovou ořímsovanou podnož. Na ní umístěna hranolová kaplička, ze tří