Krcáb

Nový Knín
Barokní mlýn Krcáb (původně Masnerův mlýn nebo také Krcál) stojící na Voznickém potoce je z roku 1706. Jedná se o obdélnou patrovou budovu částečně s dřevěnými stropy.
Mlýn Krcáb
2003 ©Vojtěch Kaplan
Graficke pismenko Mlýn Krcáb (Krcál, Masnerův mlýn) se nachází na Voznickém potoce, někdy nazývaném též podle jednoho z jeho přítoků Tušimském potoce, před soutokem Voznického potoka s potokem Kocába, jen několik desítek metrů od hřbitova. Stojí u malého rybníka při silnici z Nového Knína na Malou Hraštici, ještě v Novém Kníně v Tyršově ulici.

historie

Mlýny v této oblasti vznikaly z puchýren, byly využívány na drcení zlatonosného křemene. Později mlely tříslo pro potřebu místních koželužen. Název Krcál je nejspíše odvozen od malého mlýna – krcálu, který vlastnila rodina Masnerů. Je datován do roku 1706 nebo je zmiňován rok 1792, který je na jednom ze štítů. Jedná se o pozdně barokní obdélný objekt s obdélnými okny ve zdobených rámcích. Štíty jsou ukončeny zvlněnou římsou. Dnes je celý