Kopaniny

Otaslavice 1, Kopaninky
Hradiště osídlené v mladší době kamenné a pozdní době bronzové nad říčkou Brodečkou. Rozloha asi 4 ha. V severní části zjištěn obranný val. Lokalita známá od r. 1927.
07 - Severozápadní konec plochy hradiště
Graficke pismenko Lokalita hradiště se nachází v severozápadní části obce Otaslavice. Hradiště využilo protáhlého kopce (270 - 290 m n.m.) nad údolím říčky Brodečky, když na protějším svahu zase ve středověku vznikly dva hrady, které naopak využily protější úzkou ostrožnu se skalisky. Osídlená plocha hradiště je od severu k jihu a následně na západ a severozápad chráněna příkrými svahy. Nejpřístupnější je část na severu, která dále pokračuje k vrcholu. Ta byla opevněna valem. Měl obloukovitý tvar a výšku asi 1,5 m. Rozloha hradiště činí asi 4 ha. Do archeologického povědomí vešla lokalita v roce 1927, kdy ji popsal V. Janoušek. Odborně ji zpracoval roku 1988 V. Dohnal. ...
Ivo Rozehnal - zdroj - Encykl.hradišť na Moravě a ve Slezsku / J.Čižmář, 3.8. 2015

popis

Prostor hradiště je veřejnosti nepřístupný, neboť celá jeho plocha je kvalitně oplocena. V lokalitě je louka a několik ovocných stromů. Bohužel nešlo zjistit, zda stále existuje popisovaný val, chránící přístupovou část hradiště. Západní a severní část je ohraničena chatovou oblastí. Z prostoru hradiště je nádherný výhled na východní partie. Pod lokalitou je nádherný rybník se zbytky vodního mlýna a v okolí lesy, částečně ve vojenském újezdu.

hradiště
     Prostějov  (PT)