První písemné zprávy z r. 1196. Byl správním hradem s vojenskou posádkou tehdejší Lucké provincie na cestě do Uher. R. 1231 v držení vdovy Konstancie Uherské. Zničen Matúšem Čákem r. 1315, nasledně rozebrán. Jeho přesnou polohu se doposud nepodařilo zjistit.
Hlavní obrázek místa
Pohled od severovýchodu Kunovic na lokalitu Sady, přes řeku Olšavu. Možná zde někde mohl stávat tehdejší hrad.
Graficke pismenko Písemné prameny uvádějí k roku 1196 datovanou listinu olomouckého knížete Břetislava pro klášter Hradisko u Olomouce. V listině je uváděn název Cunovicz, tedy Kunovice. Jednalo se tehdy o důležitý strategický hrad moravských Přemyslovců, který střežil obchodní cestu do Uher. Mezi roky 1131-1191 byl správním a vojenským centrem po hradu Spytihněvi v tzv. Lucké provincii. Ta zaujímala tehdejší prostor mezi severními Uhry (dnešním Slovenskem a východní částí Moravy). Bylo to tehdy sporné území, které definitivně připadlo Přemyslovcům až roku 1260 po bitvě u Kressenbrunnu, kde zvítězil Přemysl Otakar II. nad Bélou IV. V roce 1231 byl hrad ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, web pamatky-vm.cz, 21.7. 2015