hradiště

Kostelní vrch
Z terénních náznaků a povrchového sběru předpokládané raně středověké dvoudílné hradiště (6,2 ha) s trojúhelnou akropolí (1,1 ha). Dle nálezů bylo místo osídleno již v pravěku, hradiště pochází z 10.-12. století. Pozůstatky možného opevnění poničila orba i stavba kostela sv. Matouše ve 13. stol.
Pohled od Údlic
© Prudký Martin, 03/2013
Graficke pismenko Hradiště (pokud existovalo) stálo na dominantním kopci na severním okraji Přečaplů, vsi ležící východně od Údlic, nedaleko Chomutova. Jako orientační bod může sloužit kostel sv. Matouše.
Prudký Martin, 23.3. 2013

historie

Okolí Chomutova bylo osídleno již v pravěku a to jak v povodí Ohře, tak i kolem říčky Chomutovky, nad níž se Kostelní vrch vypíná. Na okraji Přečaplů, na jediném výrazném kopci v širokém okolí, dovolují nálezy z 11. a 12. století a nevýrazné terénní stopy hypoteticky uvažovat o existenci raně středověkého hradiště. Pokud hradiště existovalo (to by musel prokázat hloubkový archeologický průzkum), dala by se trojúhelníková plošina o ploše 1,1

hradiště
     Chomutov  (CV)