Kamýk je holý vrch, vypínající se do výšky 436 metrů nad mořem severně od Libčevsi. Je tvořen typickou čedičovou vyvřelinou. Vrch je součástí Chráněné krajinné oblasti České středohoří (zal. r. 1976). Roste zde řada vzácných rostlin, např. hlaváček jarní.
Pohled od Všechlap
© Prudký Martin, 01/2013
Graficke pismenko Kamýk je přístupný ze vsi Všechlapy, vlevo od silnice z Mostu do Lovosic, od kaple na návsi vede polní cesta až k úpatí kopce. Není k dispozici turistické značení, ale vrch nelze přehlédnout. Vrchol je tvořen podélným hřbetem, orientovaným sever-jih a nabízí nádherné výhledy.
Prudký Martin, 24.1. 2013

historie

Kamýk je typickým kuželovitým vrchem, vysoký 436 metrů nad mořem, jakých je v Českém středohoří více. Je velmi podobný nedalekému vrchu Číčov a roste na něm i stejná vegetace. Vznikl v důsledku sopečné činnosti a je tvořen čedičem s výraznou sloupovitou odlučností. Jedná se o tvrdou, tmavou horninu, čemuž napovídá i český název čedič – čadič, který původně znamenal očazený, tmavý kámen. Zavedli jej obrozenci aby nahradili latinský výraz bazalt.

Prudký Martin podle CHKO České středohoří, 24.1. 2013

Array