Pomník byl vztyčen r. 1946 spolkem Baráčníků z Městečka na připomínku události z II. sv. války a ke cti člena čs. zahraniční armády, parašutisty Arnošta Mikše, který zde padl r. 1942 v přestřelce s hlídkujícími četníky, když šel na místo vyzvednout materiál, ukrytý výsadkovou skupinou.
Pomník vedle místa události
Pomník z roku 1945

Přístup

Graficke pismenko Přístup je možný kdykoliv, doporučuji však pro špatnou schůdnost polních cest nechodit na místo během zimy. Nejpohodlnější přístup je od hájovny Pařeziny, kde lze zanechat auto a pokračovat po svých po zelené turistické značce. Až narazíte na žlutou, dejte se doleva. Druhý, s krásnými výhledy cestou, je po žluté turistické značce od dvora Požáry, kde lze také zanechat auto.
Jan Vála, 10.9. 2012

historie

Pomník byl vztyčen na místě přestřelky, která se zde odehrála za II. světové války a při které zahynul člen výsadkové skupiny, Arnošt Mikš. Na připomínku události a ke cti A. Mikše nechal r. 1946 na místě vlastenecko-dobročinný spolek Baráčníků z Městečka postavit pomník. Rotmistr Arnošt Mikš (1913–1942) byl zařazen do paradesantní skupiny s názvem ZINC (tvořené Oldřichem Pechalem, Arnoštem Mikšem a Viliamem Gerikem), jejímž úkolem bylo s

Jan Vála, E. Horáková, 10.9. 2012

popis

Památník se nachází asi 20 metrů vpravo od místa přestřelky. Hned vedle něj je informační tabule, kde je celá událost podrobněji popsána a nafocena. Místo přistání třech paravýsadkových skupin se nachází v polích, vpravo od žluté turistické značky vedoucí k Požárům. Vysílačka, kterou zakopal jeden z výsadkářů a která odstartovala běh následujících událostí, byla zakopána v poli asi 100 metrů odtud.

pomník, památník
     Rakovník  (RA)