Moje místa 0
Zaniklý raně barokní špitál s kaplí Nejsvětější Trojice byl postaven z popudu Heřmana Jakuba Černína v letech 1650–52. V neobvyklé dispozici obklopovaly obdélnou kapli obytné místnosti pro nemocné. Po válce chátral a kolem roku 1980 byl zbořen.
Špitál stával východně od petrohradského zámku, vlevo od silnice. Dnes volné prostranství je obklopeno vzrostlými lípami.
Prudký Martin , 17.7. 2012

historie

Špitál s kaplí Nejsvětější Trojice byl postaven v letech 1650 až 52 z peněz Heřmana Jakuba Černína v raně barokním slohu. Tři století sloužil starým lidem, bývalým zaměstnancům panství. Nejprve jimi bylo osm mužů, později se k nim připojily čtyři ženy. Všichni měli povinnost modlit se v určených hodinách za spásu členů černínské rodiny. Provoz zařízení, včetně ošacení, hradila správa panství. Petrohradský špitál byl jedinečný svou stavební

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech (svazek PŠ), www.znicenekostely.cz, Lůžková medicína v Západočeském kraji - P. Paichl, Z historie obcí Petrohrad, Černčice, Bílenec, 17.7. 2012