Moje místa 0
Protistřepinový kryt, něm. Splitergraben, byl postaven počátkem čtyřicátých let 20. století na ochranu před střepinami bomb a protileteckých granátů během spojeneckých náletů na petrochemický závod Hydriewerke. Kryt byl vybudován pod úrovní terénu, podlaha byla betonová, stěny a strop z cihel.
© Prudký Martin, 02/2012
Graficke pismenko Protistřepinový kryt se nachází podél silnice z chemičky do Mostu, vpravo pod stromy. Stojí jižně několik set metrů od tramvajové zastávky Zdravotní středisko u nákladní brány. Čtyři cihlové nadzemní vstupy nelze přehlédnout.
Prudký Martin, 22.2. 2012

historie

Protistřepinový kryt, něm. Splitergraben nebo Spliterschutzgraben, byl postaven na okraji petrochemického komplexu UNIPETROL k ochraně zaměstnanců před střepinami bomb a protileteckých granátů. Nebyl příliš bezpečný, neboť pokud jej letecká puma zasáhla přímo, strop se provalil a pohřbil pod sebou jeho osazenstvo. Mohla do něj také proniknout voda nebo jiné kapaliny z poškozeného potrubí při náletu. Kryt byl vybudován pod úrovní terénu, podlaha

Prudký Martin podle Mostecký benzín hoří - R. Helt, 22.2. 2012