Hrady.cz
Barokní kaple na rozcestí pod hradem Osekem (Riesenburgem) byla postavena roku 1721 pravděpodobně některým ze stavitelů z klášterní huti (Ottavio Broggio). V jejím sousedství roste památná lípa malolistá přibližně stejného stáří.
Kaple od jihu

Kaple Českých patronů pod hradem Osek

Graficke pismenko V osadě Hrad Osek, roztažené v údolích dvou zdrojnic Oseckého potoka, byla roku 1721 postavena kaple, zasvěcená dnes českým patronům. Kdysi sem snad chodily i poutě. Kapli, situovanou nad rozcestím u soutoku obou potoků, postavil zřejmě příslušník stavební huti oseckého kláštera, snad přímo Ottavio Broggio. Byla vybavena soudobým vnitřním zařízením, snad zachovaným.
Před hlavním průčelím kaple roste památná lípa malolistá, zřejmě vysazená při její stavbě či krátce před ní (literatura udává její stáří 300 let).
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 7.12. 2011