Moje místa 0
Zábrodský mlýn (pův. Podhrázský) založen před r. 1709. Na panském mlýně byli mlynáři z rodiny Ježků a Forštelů, r. 1750 koupen A. Forštelem. R. 1848 majitelem F. Hála, poté E. Holý, od r. 1932 J. Zábrodský; přestavby v l. 1934, 1942. Po požáru mlýnice (1956) mimo provoz. R. 2005 obn. vodní kolo.
Obytná část mlýna po rekonstrukci
Graficke pismenko K mlýnu se dostanete od autobusové zastávky (náměstí) směrem dolů po silnici, po levé straně minete zámek a za ním se dáte první uličkou vlevo. Tudy dojdete po pár krocích k mlýnu. Mlýn je jedním z osmi zastavení naučné stezky Hvíždalka, pojmenované po rybníce stejného jména, kolem kterého vede. Je dlouhá 4,5 km a na každém zastavení je velká informační tabule s mnoha zajímavými údaji.
Na náměstí je dobře vybavené Informační centrum (prodej suvenýrů atp.) s ochotným a milým personálem.
8.1. 2012

historie

Dnešní Zábrodský mlýn byl založen krátce před rokem 1709, původně jako mlýn Podhrázský. Vzhledem k tomu, že všechny rohy původního stavení jsou kulaté; založené na opotřebovaných mlýnských kamenech (pískovcové mlýnské kameny vydržely max. jeden rok; poté bývaly používány jako stavební materiál); je pravděpodobné, že mlýn byl postaven na místě staršího mlýna, ze kterého opotřebované mlýnské kameny pocházely – snad vyhořel při velkém požáru

E. Horáková podle vyprávění J. Zábrodského, Toulky po vodě - mlýny na přítocích řeky Úslavy, Vendula Hnojská, Muzeum jižního Plzeňska r. 2011, 8.1. 2012