Einmannbunker

Wiese, Wiesa, Wíza
Einmannbunker je protiletecký kryt vyráběný v letech 1939–45 firmou Dyckerhoff und Widmann K.G., Betonwerke Cossebaude k ochraně strážných při leteckých náletech. Spolu s prvorepublikovým tzv. řopíkem je nejpočetnějším fortifikačním objektem u nás.
© Prudký Martin, 01/2013
Protiletecký kryt je umístěn nedaleko želeniční stanice Louka u Litvínova. Stojí na vyvýšenině na okraji průmyslových objektů.
Prudký Martin , 26.11. 2010

historie

Einmannbunker je vedle tzv. řopíků, krytů české provenience, nejčastějším opevněním, s nímž se můžeme dosud setkat na našem území. Jedná se o jednoduchý železobetonový prefabrikovaný kryt, vyráběný ve velkých sériích v letech 1939 až 45. Byl, jak napovídá název Luftschutz-Splitterschutzzelle, určen k ochraně strážného při leteckých náletech na průmyslové objekty nebo železniční zařízení. Oficiální název můžeme snad přeložit jako protivzdušná,

popis

Bunkr je tvořen dutým válcem o vnějším průměru 140 cm, vnitřním 110 cm a vysokým 240 cm o hmotnosti 4,2 t. Byl vybaven betonovými dvířky na železných pantech a dvěma až šesti průzory k pozorování okolí či ke střelbě. Sestaven byl z betonového dna, válce a kužele sloužícího jako střecha. Jednotlivé díly byly spojeny šrouby a opatřeny krycím nátěrem v odstínech od šedé barvy po světle zelenou. Ke konci války bylo od kamufláže upuštěno. Cena