Galgen/šibenice

Oberretzbach
Pozoruhodně zachovaná konstrukce šibenice z 1. pol. 18. století byla tvořená třemi pětiúhelnými cihelnými pilíři cca 7 m vysokými, které byly propojeny dřevěnými trámy. Dochovány dva z pilířů s kapsami po trámech a kamennou deskou z roku 1721.
Galgen Berg u Oberretzbachu
Šibeniční vrch je tichým, zapomenutým místem. Svým monstrózním zjevem, zahalený v okolní lesy, působí i dnes velice tajemně...
Šibenice se nachází v lesích mezi obcemi Niederfladnitz a Oberretzbach cca 10 km na jihozápad od Znojma. Místem prochází značená turistická cesta (zelená). Po značených cestách se sem lze dostat téměř ze všech okolních obcí (Retz, Niederfladnitz, Oberretzbach). Nejkratší pěší cesta z ČR je z Hnanic (přes Heiliger Stein). Pro motorizované je nejbližší hraniční přechod v Mitterretzbachu, a poté je nutné odbočit na Niederfladnitz. Auto lze zanechat například na parkovišti u Heiliger Stein nebo za lesem u altánu, kde křižuje silnici značená turistická cesta vedoucí od hradu Kaja na Hofern. Od altánu je to jen 1,1 km.
David Hamza , 13.6. 2010

popis

Dosud částečně zachovaná šibenice, která sloužila pro soudní oblast Niederfladnitz. Šibenice byla tvořena třemi cihelnými, omítanými pilíři průřezu nepravidelného pětiúhelníku výšky cca 7m. Pilíře byly uspořádané do trojúhelníka a u jejich vrcholů byly mezi nimi umístěny dřevěné trámy pro věšení. Dosud jsou kompletně zachované dva pilíře i s kapsami po trámech. V jednom z nich je zazděná kamenná deska s nápisem "ERBAUT 1721" označující asi rok

David Hamza , 12.6. 2010