První zmínka o pivovarnictví v Jihlavě je r. 1348. R. 1859 byly zrušeny v městě poslední 4 malé pivovary a společný moderní Iglauer Mälzerschaft Brauerei byl otevřen 4. dubna 1861. Po r. 1948 znárodněn, dnes patří pivovarnické skupině K Brewery.
pivovar Jihlava
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Exkurze ochutnávkou se konají po předběžné telefonické domluvě na čísle 800 153 495 každý pracovní den. Součástí prohlídky je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů.

Vstupné
Základní vstupné: 100 Kč
Studenti, důchodci, mládež: 50 Kč
Děti do 6 let zdarma.
stránky pivovaru, 16.5. 2010

historie

Nejstarší zmínka o pivovarnictví v Jihlavě pochází z 3. května 1348, kdy král Karel IV. zakázal vaření piva v okolních vesnicích. Ve městě bylo ve středověku doloženo 123 právovárečných domů, sdružených do cechu. První sladovnická statuta byla potvrzena městskou radou Jihlavy v říjnu 1579. K výrobě využíval chmel pěstovaný v okolí města – chmelnice u Rančířova, produkovaly chmel až do poloviny 18. století. Díky vyhlášené kvalitě bylo jihlavské

technická památka
     Jihlava  (JI)