Hradiště v Levousech bylo osídleno obyvateli neolitických kultur s lineární keramikou, únětické kultury starší doby bronzové, knovízské kultury a štítarské kultury z pozdní doby bronzové. Část opevnění pochází i z raného středověku, z 9. a 10. stol.
Jižní okraj části hradiště U Točánků
© Prudký Martin, 03/2010
Bývalé hradiště v Levousech se rozkládalo na polích přímo nad vesnicí a přístup je možný autem vlevo nad hostincem.
Prudký Martin , 20.3. 2010

historie

Hradiště v Levousech bylo osídleno lidmi mnoha kultur od pravěku až po raný středověk. Badatelé zde nalezli pozůstatky po osídlení od neolitu (mladší doby kamenné), přes únětickou kulturu starší doby bronzové, knovízské kultury mladší a štítarské kultury pozdní doby bronzové. Nálezy keramiky dokládají také osídlení kulturou s vypíchanou keramikou, lengyelskou kulturou, kulturou kulovitých amfor, mohylovou kulturou střední doby bronzové, také v

popis

Celá plocha hradiště se rozkládá na rozlehlé ploché ostrožně nad bývalým řečištěm Ohře. Je rozděleno třemi valy a je orientováno západovýchodním směrem. Nejlépe se zachovalo opevnění na jihovýchodním okraji, kde bylo tvořeno příkopem a valem. Podle výskytu kamene archeologové usuzují, že val byl zpevněn kamennou zdí. Severní okraj předpolí, dnes zvaný Na hradě, je poškozen stavbou cesty, vedoucí po koruně valu, a také stavbou chat. Též severní