Novorenesanční jednolodní kostel z roku 1888 v centru někdejšího hornického města. Před hlavním severním portálem naturalisticky pojatý pomník obětem II. světové války z řad místních Čechů.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Lom leží na silnici I/27 přibližně na polovině cesty z Oseka do Litvínova. Parkování je možné na náměstí v blízkosti kostela. Spojení veřejnou dopravou zajišťují železniční trati Teplice - Litvínov (zastávka Lom u Mostu asi 200 m jihovýchodně od kostela) a Most - Moldava v Krušných horách (zastávka Lomu u Mostu zastávka asi 400 m severně od kostela) a autobusové linky zejména z Litvínova.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Lomu u Mostu
    Původně nevýznamná zemědělská obec se v průběhu druhé poloviny 19. století stala velkým hornickým sídlištěm. Novorenesanční jednolodní kostel z roku 1888 u křižovatky silnic na Osek, Litvínov a Bílinu (dnes přerušena důlní činností) se stal jedním z dokladů tohoto bouřlivého růstu. Nevelká stavba orientovaná k jihu dodnes dominuje poněkud neuspořádané, živelně rostlé zástavbě. Před hlavním severním portálem byl pravděpodobně hned v prvních