Renesanční zámek vystavěn v l. 1586–90, rozšířen 1654–55. V 18. st. barokní úpravy interiérů. V l. 1850–52 zřízen zámecký park. Po požárech v r. 1978 uveden zámek z vnější strany do původní podoby. Vnitřní prostory upraveny pro současné potřeby.
Jižní trakt zámku
© Pavel Vítek 09/2009
Graficke pismenko Město Bystré leží 11 km jihovýchodně od Poličky a 16 km jihozápadně od Svitav. Zámek najdeme ve východní části města nad Panským rybníkem, nedaleko od silnice vedoucí z Bystrého do Svojanova. V zámku je umístěn Ústav sociální péče a není veřejnosti přístupný. Park obklopující zámek je veřejnosti přístupný.
Město Bystré a okolí si vybral režisér Vojtěch Jasný v roce 1968 pro natáčení filmu „Všichni dobří rodáci“ a v roce 1996 filmu „Návrat ztraceného ráje“.

historie

V 11. století vznikla nad Bysterským potokem lovecká tvrz. Ta však zanedlouho zanikla a nedaleko východním směrem byla založena tvrz nová. Obě tyto tvrze však stály nedaleko od místa, kde nyní stojí zámek. V letech 1586–1590 nechal Jan Bezdružický z Kolovrat vybudovat renesanční zámek, jehož základní podoba zůstala zachována dodnes. Roku 1645 a 1651 byl zámek vydrancován švédskými vojsky. V letech 1654–1655 nechal tehdejší majitel panství

Pavel Vítek – zdroj: Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Nakladatelství LIBRI, 29.9. 2009

popis

Zámek v Bystrém je trojkřídlá jednopatrová budova s charakteristickými renesančními znaky, sdruženými okny, římsami a portály, sgrafitovou rustikou a s arkádami do dvora. Náročná oprava zámku proběhla v letech 1963–1964, zejména renesančního západního a severního traktu. V letech 1973–1974 byl obnoven anglický park a zpřístupněn veřejnosti. Po požárech v roce 1978 byla provedena rekonstrukce zámku a objekt byl z vnějšku uveden do původní

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)