Moje místa 0
Románský kostel sv. Václava založený v první polovině 13. století, zásadně přestavěný v 17. století. Jeho nejcennější částí je pískovcový ústupkový portál a zejména jeho figurální tympanon.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Obec Hrusice leží v blízkosti dálnice D1. Proslavil ji zdejší rodák, malíř Josef Lada. V obci najdete několik míst spojených se životem a tvorbou slavného rodáka, začíná tu i naučná stezka kocoura Mikeše. Procházku po obci doporučuji zahájit v informačním centru na obecním úřadě, případně u informační tabule na parkovišti u obecního úřadu.
Za návštěvu rovněž stojí hospoda "U Sejků", která se díky obrazům a kresbám J. Lady stala světoznámou.
Milan Caha, 10.6. 2007

historie

Nejvýznamnější hrusickou památkou je bývalý farní kostel sv. Václava. První zmínka o sakrální stavbě v oblasti Hrusic sahá před rok 1200, kdy je zmiňována kaple sv. Vojtěcha jako majetek ostrovského kláštera. V první polovině 13..století byl v Hrusicích vystavěn kostel zasvěcený sv. Václavu. Ve 14. století je zmiňován jako kostel farní, ke kterému mají podací právo páni z Dubé, sídlící na hradě Zlenice. V roce 1466 byl kostel i s farností