Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Bačkov
Zámek byl zbořen roku 2011. Na jeho místě se dodnes nachází zcela neodklizená hromada suti.
Pohled od jihu
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Zámek se nachází v areálu bývalého zemědělského družstva. Dostanete se k němu, když pojedete po silnici II/347 z Světlé nad Sázavou na Habry a v Bačkově u kapličky odbočíte vpravo. Dnes chátrající pozdně barokní jednopatrový zámek z 2. poloviny 18. stol. obsahuje ve svém zdivu nejspíše i starší panská sídla původně zde stojící. Zámek je obdélníkového tvaru s mansardovou střechou. Jeho fasáda je členěna římsami a lizénami. Sklepy jsou zaklenuty cihlovou klenbou (pozůstatek původní tvrze), přízemí převážně valenými klenbami a patro je plochostropé. Přístavba úzkého křídlo při západní straně zámku je mladší, snadno rozpoznatelná, neboť je ...

historie

První zmínka o vsi Bačkov je z roku 1307. Na přelomu 14. a 15. stol. zde byla založena tvrz. Podle jiných autorů je tvrz zmiňována již roku 1458. V 16. stol. byl Bačkov spojen s panstvím ve Světlé nad Sázavou a na přelomu 17. a 18. stol. za Jana Oldřicha Klusáka z Kostelce byl Bačkov řízen se sídla ve Zboží. Podle některých autorů byla tvrz upravena na zámek již v roce 1750. Přesné místo tvrze a zámku, však není známo, s největší

L.P. (Úlovec Jiří, Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Libri, 2003, 1. díl, A - M), 28.12. 2005