Renesanční tvrz v Hoděčín byla postavena po r. 1541 Janem Lickem z Rýzmburka. Za Jaroslava ze Šternberka v l. 1860-74 přestavěna na klasicistní zámek.
Průčelí zámku s balkonem
© Pavel Vítek 12/2005
Graficke pismenko Ves Hoděčín leží 9 km západně od Rychnova nad Kněžnou a 4 km severně od Častolovic.
Zámek je veřejnosti nepřístupný, nachází se v areálu zemědělského podniku a slouží k obytným účelům. Přízemní část zámečku je z cihel, patro je roubené a opatřené omítkou. V patře je balkón na dřevěných pilířích. Svým vzhledem již moc zámek nepřipomíná.
V nedalekém okolí můžeme navštívit zámky v Častolovicích, Rychnově nad Kněžnou a nebo v Doudlebech nad Orlicí. 12 km jsou vzdáleny Třebechovice pod Orebem, kde můžeme navštívit známé muzeum betlémů.
10.12. 2005

turistické

Hoděčínský dvůr se zámkem najdeme jižně od křižovatky silnic Lično – Olešnice a Hoděčín – Ledská. Budova je užívána k obývání, s majiteli lze dohodnout vstup na dvůr a focení.

historie

Tvrz v Hoděčíně, postavená v rohu poplužního dvora a obehnaná valy a příkopy, se poprvé připomíná v polovině 16. stol., kdy vlastníky dvora a vsi byli Lickové z Rýzmburka. V roce 1585 byla tvrz prodána Marianě Absolonové z Kralovic. Její syn, Mikuláš Absolon z Ledské, tvrz r. 1608 prodal Mikuláši Bukovskému z Hustiřan. Ten se zúčastnil stavovského povstání, ale krátce na to byl zavražděn. Jeho dcera Johanka Hoděčín zdědila, neboť zaplatila

tvrz přestavěná na zámek
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)