Zaniklá tvrz, která byla postavena pravděpodobně v 1. pol. 14. stol. S tvrzí se spojují bratři Bohuněk z Rohů a Ješek Rohovec, kteří r. 1366 koupili lán ve Vilémovicích. R. 1406 se připomíná Ješek z Rohova a jeho manželka Ofka. Neví se kdy a proč tvrz zanikla, snad v období husitských válek.
Graficke pismenko Velmi výrazný a zchovalý reliéf hrádku či tvrziště. V místě pramení potůček, který napľňuje příkopy asi z poloviny vodou. Místo je asi 1,5 km jižně od Heřmanova (okr. Žďár nad Sázavou), 50-60 m od silnice na Heřmanov.
Dobrým orientačním bodem je odbočka ze silnice k hájence "Na rohách". Stojíme-li čelem k Heřmanovu a po levé straně je odbočka k hájence, pak hrádek se zkrývá za velkou loukou na okraji lesa vpravo.
Jaroslav Řezáč, 19.5. 2004

Rohy
    Hrádek (tvrz) Rohy patří k těm o nichž jsou jen velmi sporadické a navíc mlhavé údaje. Uvažuje se, že hrádek vznikl někdy před polovinou 14. století. Pokud jde o osoby pravděpodobně spojené s hrádkem či zbožím, uvádí se nejčastěji Bohuněk z Rohů a Ješek Rohovec (bratři). V roce 1366 kupují lán ve Vilémovicích. Také 1406 se vzpomíná Ješek z Rohova (a manželka Ofka). Zánik hrádku je nejčastěji spojován s husitskými válkami, ale je možné, že byl

Jaroslav Řezáč, 21.5. 2004