Bývalý středoveký vodní hrad z 13. stol, v 16. stol. přestavěn na renesanční zámek. R. 1621 zámek silně poškozen, rozstřílen a zapálen. Ve 2. pol. 17. stol. zámek upravován. R. 1945 v důsledku válečných událostí silně poškozen, později opraven.
Východní průčelí zámku
Graficke pismenko Ve Veselí nad Moravou stojí bývalý středověký vodní hrad, v 16. století přestavěn na renesanční zámek, od té doby byl upravován ještě několikrát. Zámek je nepřístupný, obklopuje jej rozsáhlý zámecký park o rozloze 20 ha. V těsné blízkosti zámku byly dříve mlýny, které hrabě Bedřich Chorinský přestavěl na elektrárnu a 30. prosince 1901 se na náměstí rozzářilo první osvětlení. Zařízení elektrárny jsou dodnes funkční. Hned za zámkem je jedno z přístavišť Baťova kanálu.
15.10. 2003

historie

Veselí nepochybně vzniklo v první čtvrtině 13. století v souvislosti s rozšířením nové obchodní cesty do Uher. První zmínka o něm pochází z r. 1261, kdy se podle něho jmenuje jistý Sudomír. Tehdy zde byl asi postaven hrad jako vodní pevnost na ostrově chráněném řekou Moravou a jejími rameny. V r. 1297 se připomíná Mikuláš z Veselí. Počátkem 14. století dobyl hrad Matúš Cák Trenčiansky, ale Jan Lucemburský v r. 1315 připojil opět k Moravě.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004