Reliéfní zbytky pravděpodobného sídla drobné šlechty ze 13.století, známé jako Žižkův stůl, v nádherné krajinné oblasti zvané Vojšické louky.
Celkový pohled od jihovýchodu
© Roman Řezáč 04/2009
Nepatrné reliéfní zbytky drobné tvrze s místním názvem Žižkův stůl se nacházejí necelých 2,5 km od Malé Vrbky, v nádherné krajině zvané Vojšické louky v Národní přírodní rezervaci Čertoryje. Jak se dostat k místu je snadné, ovšem v letních měsících z něj v podstatě nic neuvidíte, vysoká tráva a rákosí zakryje vše, co zbylo. Z Malé Vrbky je třeba dát se od zemědělského družstva cestou k rozcestníku Pod výzkumem a od něj potom vlevo polní cestou až do údolí k potoku, a potom po proudu potoka, kolem pole asi 500 m.
popis

To, zda jde opravdu o zbytek malé tvrze či opevněného sídla drobné šlechty, je třeba definitivně rozhodnout archeologickým výzkumem. Na samotném povrchu kopečku se dá najít řídce roztroušená středověká keramika a není tak pochyb o tom, že místo ve 13. a 14. století osídleno bylo a v okolí se také rozkládala ves s názvem Vojšice, která by při potvrzení sídla byla jeho zázemím. Tvrziště je situováno v mírném údolí, na pravém břehu několika rameny plněného potoka zvaný Radějovka. Jak je z mých předchozích návštěv patrné, jde o příležitostnou vodoteč a v suchých měsících je koryto zcela vyschlé. Tvrz byla jednoduchého utváření, se čtvercovým pahorkem velmi malých rozměrů, přibližně jen 9 x 9 m, obtočeným příkopem. Pahorek dnes prakticky splývá s okolním terénem a oproti projmutí po příkopu má výšku asi 1 m. Není se čemu divit, neboť poloha na břehu potoka a v mírném údolí má za následek, že při jarním tání nebo přívalových…  číst dále

historie

Historie místa je dosud neznámá, nálezy z průzkumu J. Ungera a J. Tribuly upřesňují život na tvrzi do 13. a 14. století. Písemně není potvrzená ani zaniklá ves Vojšice, ale je spolehlivě doložená místními názvy.

Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO),