Zámek vznikl přestavbou hradu, postaveného Valdštejny před r. 1436. V 2. pol. 16. stol. byl hrad přestavěn na renesanční zámek. Po r. 1620 byl zámek Valdštejnům zkonfiskován a získal jej Rombaldo hrabě de Collalto. V držení rodu do r. 1945, kdy byl zestátněn. Od r. 2008 postupná rekonstrukce zámku.
© Milan Caha 07/2020
Graficke pismenko Brtnice je město na východě okresu Jihlava v Kraji Vysočina. Leží na silnici II/405 asi 14 km od Jihlavy a 21 km od Třebíče v průměrné výšce 515 m n. m. Je součástí Mikroregionu Černé lesy. Brtnice byla městysem a 27. března 2000 získala status města. Žije zde přibližně 3 800 obyvatel. Městem protéká řeka Brtnice a jeho historické jádro je městskou památkovou zónou.

historie

Někdy mezi lety 1423-36 potrestala hotovost jihlavských měšťanů vojenské aktivity prohusitských pánů z Valdštejna dobytím a vypálením jejich hradu Rokštejna. Náhradou za ztracené rodové sídlo si Valdštejnové postavili nový hrad na nepravé ostrožně nad křižovatkou obchodních cest při říčce Brtnice. Na postavení hradu si již roku 1436 stěžovali jihlavští měšťané tehdejšímu moravskému markraběti vévodovi Albrechtu Habsburskému. Krátce po polovině

Zany (doplněno redakcí podle http://www.zamek-brtnice.eu), 11.9. 2005
    Brtnice
    Zámek Brtnice je renesanční zámek. Na místě brtnického zámku původně stál vrcholně gotický hrad, který na konci husitských válek začal stavět Zdeněk z Valdštejna a jehož zbytky jsou dodnes patrné na třetím nádvoří. V období renesance dostal zámek definitivní trojdílnou dispozici, kterou si uchoval dodnes.Po bitvě na Bílé hoře byl zámek zkonfiskován a novým pánem se stal italský rod Collalto. Po konfiskaci collaltovského velkostatku v roce 1945

hrad přestavěný na zámek
     Jihlava  (JI)