V parku po bývalém hřbitově u kostela sv. Máří Magdalény umístěn památník rakousko–pruské války z roku 1866. Náhrobek šestnácti padlých pruských husarů ponechán u kostela. Vysoký kónický čtyřboký pilíř, na jehož vrcholu ukončeném jehlanem, sedí na kouli orlice. Pomník odhalen r. 1904.
Lanškrounský památník Rakousko – Pruské války z roku 1866
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Pomník rakousko–pruské války stojí v parčíku u kostela sv. Máří Magdalény. Najdeme jej asi 400 m jihozápadně od centra města, od náměstí J. M. Marků.

historie

V průběhu jedné vojenské epizody války prusko–rakouské v roce 1866 bylo u Damníkova, jihozápadně od Lanškrouna, zabito 16 pruských husarů. Na rakouské straně žádní mrtví nebyli. Zabití pruští husaři byli pohřbeni v obcích, na jejichž katastrech padli. Později byly jejich ostatky exhumovány a pochovány do společného hrobu na hřbitově v Lanškrouně u kostela sv. Máří Magdalény. Po zrušení hřbitova byl roku 1904 na jeho místě zřízen městskou správou

popis

Na vyvýšenině v malém parku po bývalém hřbitově u kostela sv. Máří Magdalény je umístěn památník rakousko–pruské války z roku 1866. Na dvoustupňové základně je třídílný hranolový podstavec. Na nízkém dvoustupňovém soklu s kónickým dříkem je na jeho přední stěně německý nápis, připomínající válečnou událost. Podstavec ukončuje profilovaná římsa, ukončená náznaky tympanonů na každém boku podstavce. Na římse je vysoký kónický čtyřboký pilíř, na