Moje místa 0
Hradiště chámské kultury stálo na úzkém skalnatém břidlicovém bradle nad řekou Střelou, východně od obce. Od západu bylo chráněno dodnes patrným příkopem a valem.
© Prudký Martin, 12/2014
Graficke pismenko Hradiště chamské kultury stálo na úzkém, břidlicovém hřbetu nad řekou Střelou, východně od vlastní vsi. Stálo na hranici dnešních katastrů a tak přestože patří k obci Vrážné, literatura uvádí příslušnost k Ondřejovu. Na nejlépe přístupném místě ze západní strany je chránil příkop s náznakem valu. Dnes v tomto prostoru stojí rekreační chaty. Chamská kultura prosperovala v období středního eneolitu, 3200 až 2800 let před Kristem a byla nazvána podle místa prvních nálezů u městečka Cham v Německu. U nás, hlavně v západních Čechách, ji reprezentují výšinná sídliště na skalnatých nebo stolových horách, vzdálených od sebe pouhých 5 až 6 ...
Encyklopedie hradišť v Čechách - V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Pravěk českých zemí v evropském kontextu - J. Bouzek, Pravěké dějiny Čech - J. Filip a kolektiv, 28.5. 2017