Rybník Chmelař o rozloze 68 ha byl nově vybudován r. 1960 na místě zrušeného středověkého rybníka. Leží v těsné blízkosti města Úštěku a slouží především rekreaci. Na jeho březích jsou zřízeny kempy a písečné pláže.
Rybník Chmelař
© Jiří Špaček, 6/2010
Graficke pismenko Rekreační rybník Chmelař se rozkládá při severozápadním okraji města Úštěk. Jeho hráz sleduje železniční trať 087 z Lovosic do České Lípy a silnice I/15. Kolem rybníka a Úštěkem prochází též silnice II/260 z Malého Března na Labi do Dubé. Při hrázi je i úštěcké nádraží a autokempy. Další kemp byl později zřízen také na severním břehu. Název Chmelař je novodobý, vznikl až při obnově rybníka r. 1960. Vedle Máchova jezera je to nejznámější rekreační vodní plocha severní části Ústeckého kraje. Západnímu břehu rybníka, v místě nazývaného zásadně jezerem, dominuje hora Sedlo (726 m n. m.), nejvyšší bod Českého středohoří na pravém břehu Labe, tzv. Verneřického středohoří.
30.10. 2016

historie

Svou historií patří Chmelař k těm českým rybníkům, které byly během staletí rušeny a znovu obnovovány. Jeho založení spadá nepochybně do středověku, patrně do éry Karla IV., za jehož vlády byly zřizovány rybníky na sousedním Českolipsku. Z těch původních středověkých rybníků se u Úštěku zachoval pouze nevelký Barvíř, který býval po staletí zásobárnou užitkové vody pro město, v němž přímo leží. Předchůdcem dnešního rybníka Chmelař, zde

Jiří Špaček (zdroj: T. Koutek: Nejkrásnější české rybníky, nakl. Brána 2008), 30.10. 2016

vodní plocha