Kostel a fara nepřímo doloženy v r. 1387, kdy zde byl farář Jan. Za třicetileté války farnost zanikla a kostel na čas zpustl. Později kostel i farnost obnoveny. Na přelomu 19. a 20. stol. kostel zbořen a na jeho místě postaven současný novorománský. Za II. světové války poškozen.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Jiřice u Miroslavi (německy Irritz) se nachází v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji. Dominantou obce je novorománský farní kostel sv. Anny z r. 1903 stojící v centru u hlavní silnice. U kostela stojí kamenný kříž a barokní socha sv. Jana Nepomuckého z mušlového vápence z r. 1724. V obci je také dnes již nevýrazná budova bývalého zámku. V minulosti byla v Jiřicích židovská komunita, která si zde v r. 1837 vybudovala synagogu (do r. 1952 stávala v místě dnešní pošty) a hřbitov. Jiřice u Miroslavi jsou významnou vinohradskou usedlostí a v okolí jsou také ovocné sady.

historie

První písemná zmínka o Jiřicích pochází z roku 1385, kdy náležely klášteru sv. Kláry ve Znojmě. Již v té době zde byl kostel a fara. Nejstarším známým farářem je uváděn Jan, který byl v roce 1387 zapsán jako posluchač na Karlově univerzitě v Praze. Dále se uvádí v roce 1411 jeho nástupce Petr z Račic. Kolem roku 1560 do Jiřic přišli také protestanti, kteří si získali značný počet obyvatelstva. Za třicetileté války zdejší farnost zanikla. V

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.jirice.cz a další, 23.2. 2016