Klášterní kanonie založená velmožem Hroznatou 1193. Původní dřevěné stavby nahrazovány postupně zděnými (kostel 1232). Po poškození za třicetileté války barokní obnova. Poslední úpravy poč. 20. stol. Rozsáhlou devastaci po 1950 odstraňují od 1990 opravy.
Klášter Teplá - Letecký snímek
Klášter s kostelem Zvěstování panny Marie.
5.8. 2002

Klášter premonstrátů s kostelem Zvěstování Panně Marii v Teplé
    Klášter založil v tehdy spoře obydleném náhorním území roku 1193 velmož Hroznata jako naplnění papežského dispensu na účast v křížové výpravě. Původně dřevěné budovy nahrazovaly postupně kamenné objekty (kostel vysvěcen 1232). Roku 1380 zdecimoval komunitu i široké okolí mor. Od té doby se na Tepelsku i v klášteře zvyšoval podíl německy mluvících osadníků. Na rozdíl od většiny českých klášterů přečkal tepelský i díky své odlehlé poloze poměrně

Ivan Grisa, dle webové stránky kláštera, 24.7. 2009

klášter