Gotický kostel byl postaven na místě vyhořelé baziliky ze 14. stol. 1549 renesanční přestavby, v 19 stol. regotizován. V roce 1975 byl kostel kvůli těžbě uhlí přesunut. Dnes přístupný.
Graficke pismenko Gotický kostel vystavěný po požáru města v roce 1515 podle plánů Riedova žáka Jakuba Heilmanna ze Schweinfurtu na místě raně gotické baziliky. Ze staršího kostela se dodnes dochovala pouze krypta. Stavba nového chrámu zasvěceného Panně Marii byla zahájena roku 1517 a trvala až do začátku 17. století.. Jedná se o velké halové trojlodí s tzv. vtaženými pilíři, které ohraničují v interiéru kostela prostor jednotlivých obvodových kaplí a člení emporový ochoz, který je zdobený polychromovanými renesančními reliéfy s biblickými výjevy. Původní projekt stavitelé kostela postupně měnili v duchu nových názorů, až se v konečné symbióze uplatnilo pozdně ...
2.8. 2002

Velká věž
    Při přesunu kostela nebylo z technických důvodů možno přestěhovat jeho dvě nejstarší části, které jako jediné pocházely z původní předheilmannovské stavby: kryptu a velkou věž v ose západního průčelí. Krypta zanikla bez náhrady, místo velké věže byla vztyčena betonová replika, provedená s citem pro detail, obvyklým v době své výstavby: návštěvníka, znalého panelákové produkce 80. let 20. století, rozněžní zejména okna posledního patra a vstupní