Pilařský rybník

Brettmühlteich, Granzerteich
Pilařský rybník byl založen pravděpodobně v 18. století spolu s dalšími rybníky, aby zásoboval vodou litvínovskou manufakturu, později přestavěnou na mlýn. Po zboření mlýna byl rybník bez využití, v l. 1968-70 dno a břehy zpevněny betonem. Dnes jeho rozvoj blokuje stavební úřad a je proto vypuštěn.
© Prudký Martin, 02/2014
Graficke pismenko Pilařský rybník v Litvínově je posledním ze šesti rybníků zásobujících vodou manufaktury a pivovar v Horním Litvínově. Byl napájen z Divokého potoka a stával u něj mlýn. Ten býval původně tzv. hořejší valchou litvínovské manufaktury. Později byla přestavěna na mlýn, který pak nesl jména majitelů jako třeba Dornišův mlýn - Dornischmühle a pak bývalo jméno dalšího majitele mlýna přeneseno i na rybník - Granzerteich. V poválečném období, v letech 1968 -70, musel mlýn ustoupit stavbě 1. základní devítileté školy, zatímco dno a břehy rybníka byli zpevněny tehdy populárním betonem. Roku 2005 prodalo město chátrající rybník bývalému ...
Prudký Martin podle Litvínov v proměnách času - L. Pokorná, www.litvinov.sator.eu, 6.2. 2014