Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hradiště Na Čechovicku, Seloutky

hradiště Na Čechovicku

Záhoří u Prostějova
Hradiště z pozdní doby kamenné, kultury nálevkovitých pohárů v lokalitě Na Čechovicku, na masívu Záhoří u Prostějova. Na rozloze cca 4 ha dochovány stopy opevnění. Od r. 1898 několikrát archeologicky zkoumáno - A. Gottwald a M. Šmíd.
Foto č.6 - pohled z plochy hradiště na centrum Prostějova
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko Asi 3 km jihozápadně od Prostějova na hřebenu Záhoří, je lokalita zvaná Na Čechovicku. Stejný název má i jedna ze západních částí města, kdysi samostatná vesnice, zmiňovaná již v raném středověku. Lokalita leží ve výšce kolem 350 m n.m.. Ze západu a severu je obtékána malým potokem, který zde i v západní části pramení. Ten teče ve velmi příkré strži. Východní část je ohraničena strží pozvolnou. Přístupná část na lokalitu je z jižní strany. Celá plocha tehdejšího sídliště činí asi 4 ha. Místo je na západní straně částečně zastaveno chatovou výstavbou, část je zalesněna a severní část je zemědělsky využita (dnes louka). V prostoru chat je i malé ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku / J.Čižmář, 7.7. 2013