Moje místa 0
Srub MO-S 24 "Signál" byl součástí bývalého československého opevnění. Oboustranný izolovaný pěchotní srub byl vybudovaný r. 1936. Za II. sv. války byl německými okupanty poškozen, později chátral. Od r. 2007 postupně probíhá rekonstrukce srubu Klubem vojenské historie Hraničářský pluk 4., o.s.

Možnost prohlídky srubu:

Graficke pismenko Pěchotní sruby MO-S 24 "Signál" a MO-S 25 "Ve vysokém lese" jsou přístupné nepravidelně, většinou každou sobotu. V případě zájmu o prohlídku se stačí ozvat správci (viz kontakty, alespoň tři dny předem). Na stránkách srubu na Facebooku: MO-S 24 "Signál" jsou zveřejňovány termíny rekonstrukčních prací.

historie

Srub MO-S 24 "Signál" byl součástí bývalého československého opevnění, budovaného v letech 1935 - 1938 k obraně mladé republiky proti nenadálému vpádu cizích vojsk. Jedná se o oboustranný izolovaný pěchotní srub, postavený ve III. stupni odolnosti. Betonáž objektu proběhla ve dnech 17. - 24. 10. 1936. Za války byly německými okupanty vytrženy oba zvony i kopule, střílna pro kanón byla vytržena a nahrazena německou, tvarovanou z betonu. V 2.

Občanské sdružení Klubu vojenské historie Hraničářský pluk 4.
    KVH Hraničářský pluk 4 je občanské sdružení, které se zabývá převážně studiem a rekonstrukcí objektů československého těžkého opevnění – srubů MO-S 24 a 25. Sdružení si klade za cíl úplnou obnovu objektů do jejich původní podoby okolo roku 1939 (stav plné vybavenosti). Členové sdružení se dále věnují sběratelské a publikační činnosti v souvislosti s opevněním a armádou Československé republiky v letech 1935-1938.

popis

MO-S 24 „Signál“ je srubem bývalého československého opevnění, budovaného k obraně mladé republiky proti nenadálámu vpádu cizich vojsk. Signál je oboustranný izolovaný pěchotní srub postavený ve III. stupni odolnosti. Betonáž objektu proběhla ve dnech 17. – 24.10. 1936 a objem betonu činil 2168,72 m³. Osádku tvořilo v době mobilizace 38 příslušníků Hraničářského pluku 4. Hlavní zbraně jsou soustředěny ve střílnách pod betonem a