hrad Bochov

Alt Hartenstein
Lokalita nad Bochovským potokem, mohlo by jít o první osídlení v Bochově, předchůdce Neue Hartensteina. Oválná plošina na konci ostrohu, ze tří stran chráněná příkopem a valem, přehradí malá plošina mezi cestou a čelním valem. Beze stop zdiva, nevyskytují se ani jiné terénní náznaky po stavbách.
Vlastní těleso hradu
Graficke pismenko Lokalita jejíž historie je nejasná. Buď by mohlo jít o první opevněné sídlo nedaleko Bochova, které je spíše předpokládáno v bližším okolí nedalekého kostela sv. Jakuba. Podoba této lokality by i tomu odpovídala. Je otázkou zda vůbec byla dostavena? Je pravda, že hrad Hartenštejn bývá nazýván Neue Hartenstein, takže Alt Hartenstein musel někde existovat. Další možností je, že by šlo o předsunutou baštu hradu Hartenštejn, která ale z vojenského hlediska a vlastní terénní situace nevypadá příliš pravděpodobná. Konečné odpovědi o tomto objektu by mohl vyjasnit až případný archeologický průzkum.
Petr Nožička: čerpáno z: Ilustrovaná Encyklopedie Českých hradů, Dodatky 4, T. Durdík, Libri 2011, Martin Holý Příručka KAS Karlovarsko,, 3.6. 2012

popis

Oválná plošina na konci ostrohu, ze tří stran chráněná příkopem (hloubky až tři metry) a valem, který je nejvýraznější na čelní straně. Severozápadní svah není vůbec opevněn, tvoří ho odlámaná terasa, která pravděpodobně vznikla až sekundárně, při použití části lokality jako kamenolomu. Malá plošina mezi cestou a čelním valem bylo pravděpodobně malé předhradí tohoto hrádku. Na plošině hrádku nejsou patrny stopy zdiva ani malty, dokonce ani žádné

Petr Nožička: Martin Holý Příručka KAS Karlovarsko, 3.6. 2012