Hrady.cz
Větrný mlýn z roku 1836, sloužil k mletí smrkové kůry. Po nahrazení parním strojem chátral, proto jej obec roku 1929 odkoupila a v letech 1932-1934 upravila na byty. K bydlení sloužil až do poslední rekonstrukce, která byla provedena v roce 1977.
celkový pohled

Notice: Undefined variable: Out in /var/www/hrady/https/funkce_get_vyvoj.php on line 105
Graficke pismenko Větrný postavený místními koželuhy k mletí smrkové, borové a dubové kůry. Kůra byla přidávána do zvláštního louhu, do něhož namáčeli kůže a zbavovali je nežádoucích součástí, které by na kůži plesnivěly. Původně mleli kůru pro koželuhy třebíčští mlynáři, ale přidělávala jim tolik práce, že ani nestíhali umlít mouku. Cena za tříslo (prášek z kůry), byla neúměrně vysoká a tak se bratři Budišovští, kteří vlastnili největší koželužnu v Třebíči, rozhodli, že si postaví vlastní mlýn na kůru. Třebíčští mlynáři se zalekli, že přijdou o část příjmů a podali proti návrhu stavby stížnost k městské radě. Ve svém protestu uváděli, že klapání mlýna bude ...
JC (Janouška M., Větrné mlýny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2003), 2.4. 2015

Časová osa