Zámek ze 16. stol., na levém břehu řeky Opavy, vybudovaný jako náhrada tvrze z 15. stol. kancléřem krnovského knížetství Jeronýmem Reinwaldem. V 18. stol. barokně přestavěn a počátkem 19. století za Khuenburgů upraveny klasicistně fasády.
vstupní průčelí zámku na břehu řeky Opavy
pohled od východu
© Jan P. Štěpánek 03/2011
Zámek Brantice ze 16. stol. se nachází uprostřed vsi na levém břehu řeky Opavy. Jedná se o volně stojící trojkřídlou budovu s patrovými dvorními arkádami. Hlavní vstup do zámku předsazeným sloupovým portálem a průjezdem. V přízemí valené klenby, v patře rovné stropy.
8.12. 2005

Historie zámku v Branticích

Tvrz na stejném místě je doložena k roku 1449. Tu v roce 1526 získal rod Hohenzollerů a nechal ji zpustnout (do dneška se zachovaly pouze zbytky příkopů za zámkem). V roce 1561 získal pozemek kancléř Krnovského knížectví Jeroným Reinwald a nechal zde vybudovat renesanční zámek. Ten byl dokončen k roku 1604 a jeho rezidua jsou zachována v jižním a východním křídle. Rod Trachů z Březí pak na počátku 18. století přestavěl zámek barokně, bylo přistaveno severní křídlo a zřízen park. Počátkem 19. století pak noví majitelé Khuenburgové upravili klasicistně fasády. Dalšími majiteli zámku se stali od roku 1901 Lichtenštejnové, kteří jej užívali již jen jako úřednickou budovu. Po druhé světové válce sloužil zámek jako sklad léčiv. Zřejmě je tak tomu i dnes.

půdorys přízemí zámku
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek