Razovské tufity je přírodní památka – zaniklý lom v Razové, 10 km od Bruntálu. Vytěžené tufity sloužily již od středověku jako stavební materiál při výstavbě domů, hradů a kostelů v širokém okolí.
Razovské tufity
Graficke pismenko Razovské tufity je přírodní památka chráněna od roku 1997 na okraji obce Razová, na břehu přehrady Slezská Harta. Je to bývalý lom, kde se těžil materiál používaný při budování domů, hradů a kostelů v okolí. Tufity vznikly sopečnou činností nedaleké vyhaslé sopky Velký Roudný (nejzachovalejší stratovulkán na Moravě).
Tato přírodní památka je návštěvníkům dobře přístupná, na dolním okraji obce u autobusové zastávky je vhodné místo k parkování, odtud jdeme pár set metrů dolů po asfaltové silnici směrem k přehradě, potom přes most doprava a po 300 metrech polní cestou jsme na místě. Je odtud rovněž krásná vyhlídka na Velký Roudný a na Slezskou Hartu.
Zuzana Holasová , 7.12. 2009