Hrady.cz
Roubený obytný dům s nejstarší částí ze 16. st. je ukázka lidové architektury bohatších usedlostí navazující na středověké tradice ve středních Čechách. Dnes slouží jako skanzen s expozicí selské domácnosti, hospodaření, řemesel a lidových zvyků.
Hamousův statek
Graficke pismenko Usedlost čp. 22, tzv. Hamousův statek, je dokladem vzácně dochované lidové architektury s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou a dalšími hospodářskými stavbami.

Dějiny usedlosti jsou spolehlivě známy od přelomu 16. a 17. století. Objekt, poprvé zpřístupněný veřejnosti v roce 1995, prochází náročnými, řemeslně velmi čistými opravami respektujícími dochované části, které v době provádění mohou být součástí prohlídky. Dále nabízí v expozici skanzenového typu ukázky dobového bydlení, pečení chleba, hospodaření, lidových řemesel a denních zvyklostí.