Původní vodní tvrz přestavěna na renesanční zámek, později barokně přestavěn. V 19. stol. přestavěn empírově. Roku 1919 zestátněn, mezi válkami sloužil jako letní sídlo T. G. Masaryka. Nyní ubytovací a konferenční centrum.
Zámek v Židlochovicích
Vstupní průčelí zámku
© Pavel Vítek 07/2009
Židlochovice leží 20 km jižně od Brna při silnici č. 425. Zámek najdeme na levém břehu řeky Svratky. Centrum města se nachází na protějším břehu.

historie

První zmínka o židlochovické vodní tvrzi pochází ze 14. století, která byla v roce 1570 přestavěna na renesanční zámek. Po třicetileté válce, kdy zámek značně utrpěl, nechali jej Valdštejnové, tehdejší majitelé panství, opravit a barokně upravit. V letech 1722–1728 proběhla jeho další přestavba, tentokrát ve stylu vrcholného baroka. Do současné empírové podoby byl zámek přestavěn v letech 1844–1845. Až do roku 1918 byli majiteli zámku

popis

Zámek je trojkřídlá dvoupatrová budova s valbovou střechou a s přízemními bočními křídly. Na levé straně na ně navazuje objekt bývalé a jízdárny a správní budovy. Čestným dvůr je na severovýchod otevřený. Fasády jsou ploché, s plasticky rámovanými okny a na zahradní straně i nikami se sochami. Z obou průčelí vystupují mělké rizality s tympanony a kuželkovými balustrádami. Interiéry zámku odpovídají současnému využití objektu. Místnosti mají