Hrady.cz
Pětiúhelníková barokní kaple postavena v l. 1724–1727 na místě, kde byli husity údajně upáleni mniši cisterciáckého kláštera. Její plány jsou dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Realizace byla pozměněna ve stylu nastupujícího rokoka.
© Milan Caha 08/2007
Graficke pismenko Pětiúhelníková barokní kaple byla postavena v letech 1724–1727. Její plány vytvořil význačný architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Postavena však byla až po jeho smrti od původních plánů se výrazně liší. Neznámý stavitel, který stavbu vedl, projekt upravil ve stylu nastupujícího rokoka. Kaple dlouho chátrala, v padesátých letech z ní bylo odvezeno vybavení. Opravena byla na počátku 90. let 20. století. Kaple byla postavena na místě, kde bylo husity údajně upáleno pět cisterciáků ze zaniklého kouřimského cisterciáckého kláštera.
Milan Caha (zdroj: Rišlink V.: Kouřim a okolí – průvodce po kulturních památkách. Kouřim 2000), 15.3. 2009

popis

Kaple má půdorys pravidelného pětiúhelníku s vybranými nárožími a pásovou bosáží. Vstupní portál je v severním průčelí a má výraznou supraportu. Kaple je kryta zvonovitou kopulí s pěti vikýři, s pětibokou lucerna s křížem. Kaple je bez zařízení. Stávala v ní sousoší sv. Jáchyma, Panny Marie a sv. Josefa s Ježíškem z doby po roce 1727. Jejich autorem byl řezbář František Martin Katterbauer. Sochy byly odstraněny v padesátých letech a jsou uloženy