Těžký pěchotní srub MO-S 21 zvaný U Jaroše byl vystavěn v l. 1936–38 firmou. V. Nekvasil z Prahy jako součást obranné linie Hlučín. Zchátralý objekt se nachází severně od Darkoviček a je pomalu opravován několika nadšenci.
pohled na MO-S 21 od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 01/2009
Graficke pismenko Těžký pěchotní srub MO-S 21 zvaný lidově U Jaroše byl vystavěn stejně jako sousední sruby Orel (MO-S 2O východním směrem) a František (MO-S 22 západním směrem při silnici z Darkoviček do Vřesiny) v rámci obranné linie Hlučín. Srub U Jaroše se nachází severně od Darkoviček na Hlučínsku, při stezce, která vede od srubu Orel a spojuje jej s Františkem. Přístupný je pouze pěšky či na kole. Kolem všech tří objektů vede modrá turistická značka.
V poslední době je bývalý chátrající a nepřístupný pěchotní srub partou nadšenců spravován a pomalu obnovován.

historie

Oboustranný těžký pěchotní srub MO-S 21 zvaný U Jaroše byl vystavěn ve III. třídě odolnosti na levém křídle nikdy nevybudované, leč vyprojektované tvrze Orel, mezi těžkými pěchotními sruby Orel a František (viz. samostatná hesla). Stejně jako sousední objekty, byl srub vystavěn pražskou firmou Václav Nekvasil a.s. v letech 1936–38. Počítalo se z obsazení 36 muži. Za války a hlavně po ní objekt utrpěl velké škody. Zvony, kopule a střílny byly

61-62 Ostravsko

pevnost, bunkr