Těžký pěchotní srub MO-S 20 U orla z l. 1936–38. Součástí hlučínské obranné linie. Jediný z vystavěných objektů plánované dělostřelecké tvrze. Po válce silně zchátral.
pohled na pěchotní srub od severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 01/2009
Graficke pismenko Těžký pěchotní srub MO-S 20 U orla se nachází na nevýrazném kopci Orel nedaleko obce Darkovičky na Hlučínsku. Objekt bunkru je součástí opevnění československých hranic, které bylo budováno podél hranic před hrozbou druhé světové války.
V současné době je ve druhé polovině 20 stol. zchátralý objekt součástí vojenského muzea Československého opevnění v Darkovičkách a je příležitostně přístupný veřejnosti. Kolem objektu je expozice tanků a lze od něj vidět pěchotní sruby Alej a František.

historie

Těžký pěchotní srub MO-S 20 zvaný U orla byl vystavěn v letech 1936 až 1938 v rámci hlučínské opevněné obranné linie. Osádku bunkru mělo tvořit čtyřicet mužů, kteří však nedostali nikdy šanci svůj objekt chránit. Půdně bylo v plánu vybudovat celkem 6 objektů, které by tvořily menší tvrz Orel, avšak realizován byl stavební firmou Nekvasil z Prahy pouze tento jeden. Objekt za války, ale hlavně po válce, kdy byly jeho kovové části vyrabovány,

61-62 Ostravsko

pevnost, bunkr