Ve vesničce Vrbice na Břeclavsku se nachází sklepní ulička, kterou můžeme považovat mezi ostatními uličkami v této oblasti za netradiční.
Vinné sklípky na Vrbici
Graficke pismenko Ve vrbické sklepní uličce se nachází pět pater sklepů, které se architektonicky liší od těch v okolních vesnicích. Sklípky jsou vyhloubeny v pískovcovém slepenci v kopci, který se nachází v části obce nazývané Stráž. Každé patro sklípků je samostatně pojmenováno. Najdeme zde tedy části: Na vyhlídce, Podkova, Pod kostelem, Pod větřákem a Pod novýma. V obci najdeme více druhů sklepní architektury, ale dominantní je jistě tento. Rozmach tohoto typu staveb nastal v polovině 20. století zásluhou místního zedníka Františka Michny. Vstup do sklípků zdobí kamenný portál (tzv. presúz) často s gotickým obloukem, nad kterým je bíle vylíčené místo na zdobné ...
Michal Kiesel, 17.7. 2008

skanzen