Původní dřevěný gotický přestavěn r. 1596 na kamenný. Další úpravy r. 1649, kdy byla zvýšena věž a r. 1670. Při rekonstrukci r. 1901 opět regotizován. Rozsáhlou opravou prošel v letech 1999–2002 za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti.
Kostel sv. Jiří v Chřibské
Pohled od severu
Graficke pismenko Město Chřibská leží 16 km severně od Nového Boru a 15 km jihozápadně od Rumburka.
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352, kdy je zmíněna v tzv. papežském desátku. Německy se obec nazývala Kreibitz, současný název Chřibská vytvořil František Palacký, na základě staročeského slova chřib, znamenající pahorek.
Chřibská byla rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny ustanovena dne 10. října 2006 městem.
V Chřibské je stále v provozu sklářská huť, nejstarší ve střední Evropě, která existovala již v letech 1426 a 1428.

historie

Původní dřevěný gotický kostel sv. Jiří byl přestavěn na kamenný v roce 1596. Úpravami prošel roku 1649, kdy byla zvýšena věž. Další přestavbu provedl roku 1670 stavitel K. Schrötter. Při rekonstrukci roku 1901 byl kostel opět regotizován. Kostel sv. Jiří prošel v letech 1999–2002 rozsáhlou opravou za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti a rodáků z Chřibské, v současnosti žijících převážně v Německu.

popis

Kostel sv. Jiří je trojlodní stavba s vestavěnou třístrannou kruchtou a s obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem. Na jeho severní straně je umístěna obdélníková sakristie a na jižní straně obdélníková místnost, v jejímž patře je oratoř. V západním průčelí kostela je vztyčena hranolovitá věž s cibulovou bání a dvěma zvony z let 1460 a 1598. V jižní fasádě kostela jsou vsazena hrotová okny v obdélníkovém rámci. Klenba v presbytáři valená s

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 29.5. 2008